Вже цього року в Донецькій області може з’явитися найдовший проспект у Європі – Олекси Тихого. Ця вулиця об’єднує чотири міста і селище північної Донеччини, проходячи через Костянтинівку, Дружківку, Олексієво-Дружківку, Краматорськ і Слов’янськ. Щоб погодити перейменування, активісти витратили дев’ять років.

Ідея перейменувати маленьку вулицю Тухачевського у селищі Олексієво-Дружківка на вулицю Олекси Тихого з’явилась у місцевих жителів у 2008 році. Тоді з пропозицією громадськість прийшла до Олексієво-Дружківської селищної ради, питання винесли на сесію, але депутати не захотіли і слухати про те, щоб на Донеччині була вулиця на честь відомого правозахисника, який загинув у мордовських таборах.

Депутати хотіли знати, що Олекса Тихий зробив для Олексієво-Дружківки. Наші аргументи, що ця людина заплатила життям у боротьбі за Україну, на них не вплинули

Євген Шаповалов

Цією вулицею Олекса Тихий ходив до школи, в якій викладав у 1960-х роках. Ми хотіли увічнити пам’ять про нашого земляка – учителя і правозахисника, – згадує цю історію Євген Шаповалов, голова громадської організації «Товариство імені Олекси Тихого». – Депутати тоді хотіли знати, що Олекса Тихий зробив для Олексієво-Дружківки. Наші аргументи, що ця людина заплатила життям у боротьбі за Україну, на них не вплинули.

На цьому активісти не зупинилися і почали проводити Олексині читання, щоб популяризувати постать земляка. Учні почали досліджувати доробок Тихого, на ці літературно-краєзнавчі заходи запрошували представників влади, освітян.

Новим етапом у перейменуванні став закон про декомунізацію – за ним географічні назви, пов’язані з комуністичним минулим, потрібно було змінити. У громадськості з’явилася масштабніша ідея – перейменувати на вулицю (проспект) Олекси Тихого ті вулиці, які об’єднують північну Донеччину – від Костянтинівки до Слов’янська.

Щоб втілити цю ідею, ми пішли до людей, які живуть на вулиці Московській, і стали пояснювати їм свій задум, переконували їх. За два тижні ми зібрали усі необхідні підписи і подали цю пропозицію на сесію депутатам Дружківки. Вони нас підтримали

Представники громадських організацій почали роз’яснювальну роботу у своїх містах, щоб пояснити людям задум: проводили громадські збори, організовували велопробіги, роздавали людям листівки.

Питання виносили на сесії міських рад. Зокрема, у Костянтинівці у 2015 році вулицю Леніна перейменували на Правобережну. Тоді депутати сказали, що не знають, хто такий Олекса Тихий. У 2017 році Правобережну знову перейменували, тепер – на честь Олекси Тихого.

Також у 2017 році Олексієво-Дружківській школі, в якій свого часу працював Олекса Тихий, присвоїли його ім’я. А ще там виростили саджанці груші, яку колись посадив Олекса – з батьківського подвір’я Тихого, що у селі Іжевка Костянтинівського району. Зараз ці дерева підростають на подвір’ї школи, там заклали алею Тихого.

На перейменування кількох вулиць ми витратили дев’ять років, це довгий шлях, але ми обрали його і крокуємо ним, – запевняє Євген Шаповалов. – Ми продовжуємо проводити Олексині читання, зараз вони стали обласними, потроху до нас стали долучатися інші міста Донеччини, ми видаємо книжки, пишемо статті про наш край. Лише у такий спосіб можемо виховати і навчити.

Єдиної нумерації проспект Тихого на Донеччині наразі немає, але він проходить через п’ять населених пунктів Донеччини і є найдовшим у Європі – понад 50 км. Неперейменованими лишаються вулиці Танкістів у Краматорську, Сучасна та Криворізька у Слов’янську. Чи продовжувати роботу з перейменування, ініціатори проспекту наразі не вирішили.

Незабаром активісти планують зустрітися з архітекторами міст, щоб узгодити питання з єдиною нумерацією на цій вулиці, її має затверджувати керівництво Донецької облдержадміністрації.

Оригінал публікації: https://svoi.city/read/places/33630/na-donechchini-stvoryuyut-najdovshij-prospekt-u-evropi-vin-protyagnetsya-cherez-pyat-mist

Позначено:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *